VIERAILIJOITA
1990-luvun puolivälissä kirjakerhoomme alkoi tulla vierailijoita. Pentti Linkola oli ensimmäinen vieras, ja keskustelimme vilkkaasti hänen kirjoittamansa kirjan Luonnonsuojelun etiikka pohjalta. Olemme käyneet hänen kanssaan myös linturetkellä Petäjäveden Mikkolan Kulttuurikinkereillä vuonna 2003.
Monessa tilaisuudessamme vieraili myös kirjailija Harri Tapper. Teimme muistorikkaan retken kesällä 1999 Tapperien kotitaloon Tarvaalan Juholaan. Näimme Tapperin veljessarjan Aino-äidin tekemät hienot puuveistokset, hevosen hautapaikat, padotun Leuhunkosken, josta Tapperit saivat aikanaan korvausta taiteellisen luomisvoiman vaikeuttamisesta ympäristön pilaantumisen vuoksi. Harri kirjoitti päiväkirjaamme muistolauseeksi: "Elokuun illan paljossa valossa." Mitäpä siihen on lisättävää.
Kirjailija ja Helsingin Sanomien kriitikko Pekka Tarkka vieraili luonamme Pentti Saarikoski -kirjansa toisen osan merkeissä vuonna 2004. Pekka ihmetteli matkan aikana juna-asemalta Muuratsalon Haikanniemeen Ollin huvilalle ajettaessa, että onpa Jyväskylä muuttunut. Kyselin, että milloin hän on viimeksi käynyt Jyväskylässä. Se oli noin vuonna 1972. Sen jälkeen ennen kirjakerhoamme ei kukaan ollut kutsunut Tarkkaa Jyväskylään. Tarkka osallistui myös 20-vuotisjuhliimme, jossa hän kertoi meille kirjailija Joel Lehtosen oleskelusta, havainnoista ja tempauksista Jyväskylässä vuonna 1909. Pekan kirjoitus julkaistiin Keskisuomalaisessa otsikolla "Hupia jyväskyläläisten kustannuksella". Tarkka kirjoitti vierailustaan meille terveisinä: "Viehättävä tapaus tavata näin suuri joukko kirjallisuudesta sivistyneitä miehiä."
Vuonna 2001 vierailimme Anto ja Marjatta Leikolan luona heidän Pölkönhovin kartanossaan Virtasalmella. Käsittelimme Anton kirjaa Sikiävätkö hyttyset itsestään. Lähtemätön muisto jäi meille kaikille, kun saimme pitää Aleksis Kiven (Aleksis Stenvall) signeeraamaa Nummisuutarien ensipainosta vuodelta 1864 kädessämme. Ei tehnyt mieli pestä käsiä vähään aikaan. Myös Anto ja Marjatta vierailivat kerhomme 20-vuotisjuhlissa Flooran päivänä vuonna 2006. Anton juhliamme varten tehty puhe "Kevään jumalattaren perintö" julkaistiin myös Keskisuomalaisessa.
Vuonna 2002 käsittelimme kirkkoisä Augustinuksen Tunnustuksia. Mukana kokoontumisessa oli taiteilijaprofessori Timo Vuorikoski vaimoineen Tampereelta. Silloin Timolle tuli ajatus kirjakerhomme ryhmämuotokuvasta. Kun vastikään (7.3.2016) 90 vuotta täyttänyt kirjailija Jaakko Syrjä, Tampereelta hänkin, kävi loppuvuodesta 2005 kertomassa uudesta kirjastaan Muistissa Väinö Linna, niin illan aikana Timo Vuorikoski luonnosteli tulevaa ryhmämuotokuvaamme.
Muita tärkeitä tapahtumia kirjakerhomme matkan varrella ovat olleet syyskuussa 2002 Elias Lönnrotin syntymän 200-vuotisjuhlien kunniaksi järjestämämme
kulttuurikävely Rutalahdesta Korpilahden Oittilaan.
Kulttuurikinkerit
katekismuksen merkeissä pidettiin vuonna 2003 Mecklinien Mikkolassa
Petäjävedellä. Ohjelma alkoi Studiokuoron konsertilla Petäjäveden vanhassa
puukirkossa. Sieltä soudimme kirkkoveneillä Mikkolaan, jossa oli upea ohjelma,
mihin vieraamme (muun muassa Pentti Linkola, Jaakko Syrjä, Kirsi
Kunnas, Harri Tapper, Osmo Pekonen, Anna-Riitta ja Timo Vuorikoski, Raimo
Elonen, Matti Leiwo, Simo Heikkilä) osallistuivat. Kirjakerhon
20-vuotisjuhlat vietimme Flooran päivänä 2006 aloittaen Vanhan Laukaantien
kävelyllä ja päättäen Kirjailijatalon komeaan iltajuhlaan ja Timo Vuorikosken
meille luovuttamaan ryhmämuotokuvaamme, joka edelleen kiertää kirjakerhon
isännältä toiselle. Juhlissa olivat mukana Anto ja Marjatta Leikola, Pekka
Tarkka, Osmo Pekonen, Vuorikosket, Matti Leiwo, Jyväskylän Lyseon rehtori ja
monivuotinen luokanvalvojamme Martti Pukkala, Jaakko Syrjä, Olli Kokko, omat
rouvat ja lapsia
25-vuotisjuhlat olivat jälleen Petäjäveden Mikkolassa vuonna 2011. Juhlat alkoivat jälleen hienostuneesti Jyväskylän Studiokuoron konsertilla, johtajanaan oma poikamme Hannu Ikonen. Kuoro lauloi suomalaista kuoromusiikkia latinaksi. Mikkolan ruhtinaallisten tarjoilujen jälkeen olimme pyytäneet jokaista vierastamme kertomaan jostain vaikuttavasta lukukokemuksestaan. Arvi Tuomi kertoi Søren Kierkegaardista kirjan Kuolemansairaus (1848) pohjalta. Olli Kokko puhui suhteestaan isäänsä eläinlääkäri, kirjailija Yrjö Kokkoon. Timo Vuorikoski mietti vielä Kierkegaardia: "Tärkeätä on kirjoittaa yksi tosi lause uudelleen ja uudelleen ja uudelleen."
Dosentti ja monen alan erityistietäjä, matemaatikko Osmo Pekonen (s. 1960) pyydettiin 25-vuotisjuhlissa virallisesti kirjakerhomme kummisedäksi. Osmo on paljon auttanut ja syventänyt toimintaamme. Ensimmäisen kerran hän oli mukana vuonna 2000 Albert Einsteinin elämäkerran merkeissä. Osmon ja Suomen tietokirjailijoiden kautta olemme saaneet vieraiksemme muun muassa Jaakko Hämeen-Anttilan, Panu Rajalan ja viimeksi Heikki Aittokosken Narrien laivan myötä keväällä 2015. Kummisetämme henkevyydestä ja laaja-alaisesta, syvällisestä tietämyksestä olemme saaneet nauttia yhteisissä tapaamisissa ja toivomme sen jatkuvan edelleen. 25-vuotisjuhlissa Osmo kertoi elävään tapaansa ranskalaisten tähtitieteilijöiden Outhierin ja Le Monnierin Lapin matkasta vuonna 1736–37 ja heidän löytämästään Poron tähtikuviosta Tarandus vel Rangifer.
Viimeisimpinä vieraina olemme saaneet nauttia illalliskeskusteluista vuosina 2023-2024 muun muassa Veli-Juhani Sutisen, Sixten Korkmanin, Seppo Puttosen, Kirsti Beckerin, Erkki Frediksonin ja Arja Paanasen kanssa.